De ruïnes in herinnering van Oradour-sur- Glane

Dit pittoreske plaatsje is gelegen in de Limousin zo’n 20 kilometer  ten N.W. van Limoges.  Het betrof een centraal gelegen, welvarende gemeente waar de inwoners van Limoges, de nabij gelegen stad, graag naar toe gingen om de frisse geur van het platteland op te snuiven. Men kon zich overgeven aan vermaak en aan de serene rust en vrede van de  natuur en aan het vissen in de rivier de Glane.   Er was ook een tramverbinding tussen de stad en het dorp.

Maar op de 10e juni 1944, 4 dagen na de invasie in Normandië,  zorgde een SS-eenheid ( tijdens het Neurenbergproces is de SS   een misdadige moordenaarsbende genoemd) ervoor dat Oradour-sur-Glane van de kaart werd geveegd.

Om precies te zijn waren er op die dag 644 mannen, vrouwen en kinderen bijeengedreven en koelbloedig vermoord.  Aan het hoofd van de SS-eenheid stond luitenant Barth. Deze man verscheen in juni 1983 voor een gerecht in Oost Berlijn.

Daarna werd het dorp in brand gestoken en zijn er uitsluitend ruïnes overgebleven.  President De Gaulle heeft, na bezoek aan de overblijfselen, verzocht de restanten te behouden en als voorbeeld te dienen waar een misdadig fout regiem toe kan leiden.   Ik heb het dorp nu twee keer bezocht ( in 2014 voor het laatst) en diverse wandelingen door
het dorp gemaakt.

De laatste keer ook het kerkhof bezocht waar de namen van de mannen, vrouwen en kinderen ( de jongsten zijn 2 jaar) in het marmer gebeiteld zijn.  Opdat men nooit mag vergeten.  Het is me niet duidelijk geworden of er ooit genoegdoening is geweest of uitgesproken door Duitsland.  Maar het zou een groots gebaar zijn geweest als tot in lengten van dagen met geldelijke middelen het dorp plus kerkhof zou worden onderhouden.

Ed Strobel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *