Lodge Mother Kilwinning

Lodge Mother Kilwinning is een vrijmetselaarsloge in Kilwinning , Schotland , onder auspiciën van de Grand Lodge of Scotland . Het is nummer 0 (aangeduid als “niets” en niet nul) op de rol, en het staat bekend als de oudste Lodge, niet alleen in Schotland, maar de wereld. Het is zo vormgegeven als The Mother Lodge of Scotland en schrijft zijn oorsprong toe aan de 12e eeuw, en wordt vaak Mother Kilwinning genoemd . Lodge Moeder Kilwinning – https://nl.qaz.wiki/wiki/Lodge_Mother_Kilwinning

Geschiedenis

Volgens de legende werd Kilwinning Abbey gebouwd door steenhouwers die vanuit Europa waren gereisd en daar een lodge hadden gevestigd. In 1599 introduceerde William Schaw de Second Schaw Statutes waarin werd gespecificeerd dat “gij bewaker van gij lug van Kilwynning” om “alles van uw van memorie en wetenschap yrof, van elke fellowe van ambacht en everie prenteiss volgens ayr van jr roepingen “.

Al tijdens het bewind van James II verleende de lodge in Kilwinning warrants voor de vorming van lodges elders in Schotland, zoals bijvoorbeeld Canongate Kilwinning, Greenock Kilwinning en Cumberland Kilwinning. In 1736 werd de Grand Lodge of Scotland opgericht en de Kilwinning Lodge was een van de samenstellende lodges.

Datzelfde jaar diende het een verzoek in om erkend te worden als de oudste lodge in Schotland. Echter, zoals zo vaak is gebeurd in de lange geschiedenis van de Vrijmetselarij, waren de originele documenten van de loge verloren gegaan en kon de claim niet worden bewezen.

De petitie werd daarom afgewezen, waardoor Kilwinning zich afscheidde en opnieuw als een grote loge fungeerde en lodges organiseerde in Schotland en op het continent, evenals in Virginia en Ierland. In 1807 kwam Kilwinning “opnieuw in de boezem van de Grand Loge en bracht al haar dochter Lodges met zich mee”. Lodge Moeder Kilwinning – https://nl.qaz.wiki/wiki/Lodge_Mother_Kilwinning.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *